Hoe gestrest ben je eigenlijk? Wat betekent voor jou stress?
Hier op mijn website wil ik graag met jullie delen wat stress is; wat betekent stress voor al onze organen, hoe herkennen wij stress en enkele tips tot het reduceren van stress in relatie met voetreflexologie.
Deel I: Wat is stress?
Iedereen heeft in een bepaalde mate stress nodig in zijn leven om goed te kunnen functioneren.
Stress, volgens van Dale, is een aanhoudende geestelijke druk of spanning. Het is een teveel aan spanning. Je kent waarschijnlijk een gezonde stress, of Eustress. Denk bijvoorbeeld aan dat je een nieuwe kledingstuk moet kopen voor een feest, een leuke situatie dat toch veel spanning geeft.
Als je langdurig of een te hoog stressgehalte of chronische stress hebt, kan dit leiden tot lichamelijke klachten. Maar het kan ook invloed hebben op je gevoelens, denkvermogen en gedachten.
Stress is het proces tussen oorzaak en gevolg. Bij een goede basis is iemand veerkrachtig en kan snel herstellen. Veerkracht heeft een directe relatie met je energieniveau.
Hoe iemand op stress reageert, is afhankelijk van zijn persoonlijkheid, sociale netwerk, ervaringen en vaardigheden.
Wanneer iemand een goede basisspanning heeft, zit hij letterlijk goed in zijn vel.
Als je te lang of te intens stress ervaart, dan kan dat nadelige gevolgen hebben voor je geest en lichaam. Belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. Heb je last van buikpijn, depressie, angst/paniekaanvallen, hoofdpijn... dit zijn enkele tekens dat je dan te veel stress in je leven hebt momenteel. Voorbeelden hiervan zijn opgejaagde gevoelens, concentratiestoornissen, nervositeit, veel of weinig eetlust. Je cortisol spiegel loopt op!!
Dus stress is goed als spanning en ontspanning met elkaar afgewisseld wordt.
Bij een ‘gezonde’ stress ben je in harmonie met jezelf en de omgeving. Je reacties op situaties zijn flexibel en je hebt een duidelijke mening. Bij problemen kan je adequaat reageren en je systeem is in balans.
Worden er weinig of geen prestaties van je verwacht, dan presteer je onder de maat. Je bent gedemotiveerd, apathisch, eigenlijk ben je vervelt. Je hebt er moeite mee dat je niets (weinig) kunt. Je verliest je balans.
En juist als je overbelast wordt en de uitdaging te hoog gegrepen is, weet je het allemaal niet precies meer. Je kunt niet focussen, je bent besluiteloos. Je systeem kan het niet meer aan en je verliest je veerkracht.
Maar er zijn ook verschillende soorten stress (meervoud=stressoren):
- Chemische stressfactoren: denk aan luchtvervuiling (aantasting van het milieu), chemische stoffen, gif, onvolwaardige voeding.
- Emotionele stressfactoren: werk, gezin, relaties.
- Mentale stressfactoren: beperkende overtuigingen, manier van omgaan met probleemsituaties, je karakter.
- Fysieke stressfactoren: te hard werken, te weinig slaap, te veel van... bijv. ook te veel lichaamsbeweging.
- Elektromagnetische stressfactoren: computer, televisie, mobiel telefoneren.
Ik hoop dat je nu een beetje begrijpt wat stress is. Misschien is dit het juiste moment om zelfreflectie te doen: Heb ik te veel stress?
Deel II: Stressklachten
In Deel I heb ik de betekenis van stress uitgelegd. In dit volgende deel, Deel II, wil ik jullie vertellen hoe en welke organen op stress reageren.
Hoe gestrest ben jij? Dit was mijn vraag aan jullie…
Heb je last van:
- Slecht slapen
- Piekeren of malen in bed?
- Angstig zijn?
- Veel zorgen maken?
- Snel vermoeid zijn?
- Onrustig voelen?
- Een kort lontje hebben?
- Prikkelbaar?
- Snel geïrriteerd?
- Je alleen voelen?
- Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, maagpijn, stijve nek/schouders of darmklachten hebben?
- Geen of weinig eetlust?
- Slechte concentratie hebben?
Als je “ja” kan beantwoorden op een of meer van deze vragen, kan je in meer of mindere mate last van stress hebben.
Heb ik te veel stress?
Deze vraag heb ik ook mijzelf gesteld in de afgelopen weken. Het antwoord is ja, net als ieder ander mens ervaar ik ook stress. Een tijd geleden is mijn leven veranderd. Mijn moeder is overleden. Haar dood bracht mij veel verdriet maar geen stress. Wat mij wel veel stress gaf, was het ontmoeten van een naast familielid die al jaren geen normaal contact met mij wilde hebben. Hoe zou de confrontatie zijn; hoe moest ik haar begroeten, haar condoleren? Wat zeggen we tegen elkaar? Ik hoopte altijd dat haar boosheid tegen mij en mijn moeder weg zou zijn geëbd in de loop der jaren.
Gedurende deze dagen volgden mijn ogen elke beweging die ze deed, hopende dat ze niet boos zou worden op iemand of iets. Ik voelde de koude omhelzing van haar. Ik wilde dat wel verzachten, maar begreep dat ik dat niet kon. Ze vertrok na een dag weer naar haar huis.
Dit was een korte maar heftige periode voor mij, met veel stress. Mijn hele lichaam reageerde op de stress: mijn darmen speelden op, allergieën kwamen terug, hoofdpijn kwam. Ik was moe en had weinig zin om iets te doen. Gelukkig is die periode voorbij. De stress is weg en gaat het weer goed met me. Maar zeker is: in een stress situatie reageert het lichaam heftig en op verschillende manieren op de stress.
Normaliter zijn stressreacties van korte duur. Het lichaam herstelt zich omdat de stressor niet meer aanwezig is. Je toont dan weer normaal gedrag. Wat van je lichaam toen gevraagd werd tijdens stress om tot actie te gaan is nu allemaal weg.
Als de stressreactie blijft dan kan het volgende gebeuren:
- Het lichaam blijft energie mobiliseren, terwijl dat niet nodig is. Dit kost energie van het lichaam en dus kan de energie niet of onvoldoende opgeslagen worden.
- Eiwitten worden verbruikt. Spierafbraak vindt plaats en dus vermoeidheid treedt op.
- Het spijsverteringssysteem gaat minder goed functioneren. Als dit niet goed functioneert, kunnen voedingsstoffen onvoldoende de juiste plekken bereiken.
- De aanmaak van het groeihormoon wordt geremd, waardoor het lichaam onvoldoende kan groeien en in dit geval niet makkelijk kan herstellen.
- Ziekte en ontstekingen vinden eerder plaats omdat het immuunsysteem wordt aangetast.
- De voortplantingsorganen staan op een laag pitje.
Als de stressreactie blijft dan kan je last hebben van de volgende klachten:
- Verlies van spiermassa. Op een gegeven moment is de gezondheid van huid en haar ook aangetast waardoor een snellere veroudering optreedt.
- Je blijft een honger gevoel houden omdat het verzadigingshormoon lipide onvoldoende werkt.
- Er is meer behoefte aan koolhydraten en suiker(s).
- Er is een hoge spiegel van cortisol. Op dit moment zijn er stemmingswisselingen.
- Je slaapt slecht omdat er onvoldoende melatonine aangemaakt wordt. Melatonine is een antagonist van cortisol.
- Hardnekkig buikvet. Dit komt door omdat het voedsel niet gebruikt wordt en wordt als buikvet opgeslagen wordt.
In het volgende en laatste deel vertel ik hoe voetreflexologie en Essentiële Oliën vermindering van het stressniveau kunnen geven.
Deel III: Voetreflex bij Stressklachten
Dit derde en laatste deel gaat over het wat voetreflexologie voor stress kan betekenen. Veel mensen komen naar me toe met stressklachten en/of een burn-out. Middels de voetreflexbehandelingen word aandacht besteed naar de oorzaak maar vooral de 'hele' persoon en daar naar behandeld. Dit is volgens de 5 elementenleer (Water, Hout, Vuur, Aarde, Metaal). De oorzaak van bijvoorbeeld stress leidt volgens de Chinese Gezondheidsleer naar een gebeurtenis die 1 ½ jaar eerder plaats gevonden heeft. Aan de hand van de bevindingen van het gesprek wordt een behandelplan opgezet.
Middels de voetreflex–plus massages verbetert de energiedoorstroming, spiertonus, bloedsomloop en lymfecirculatie.
Voetreflex–plus massages geven ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk. Het ontgift het lichaam. Het prikkelt het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Het maakt endorfinenen vrij, die pijnverlichtend en stemmingsverbeterend werken.
Tot zo verre mijn kort verhaal over stress. Stress is voor velen niet te voorkomen...je moet een manier vinden om mee te leven, en ontspanning in je dagelijks leven weer terug te krijgen.