Vrouwen in de overgang

In het leven van de vrouw zijn er fasen van essentiële verandering. De Chinese leer kent cycli van zeven jaar. Elke fase duurt zeven jaar en is verbonden met de vruchtbaarheid.

In het zevende jaar is de nier energie dominant.

Op veertienjarige leeftijd is de menstruatie regelmatig en is de vrouw vruchtbaar.

Als de vrouw de leeftijd van 21 jaar bereikt, blijft de nier energie stabiel. Bij 28 jaar is het lichaam krachtig.

Maar als de vrouw 35 jaar bereikt, begint het natuurlijke proces van verouderen. De nier energie raakt langzaam uitgeput.

Zeven jaar later, op de leeftijd van 42, is de nier energie verder afgenomen.

Als gevolg stroomt de levens energie Qi ook minder. De huid wordt rimpelig en de haren worden grijs. De menstruatie wordt minder regelmatig. Tussen het 45e en 50e jaar neemt de kans op fertiliteit af.Dit is het begin van de overgang.

De hoeveelheid nier energie waarover je beschikt is afhankelijk van:

  • Wat je genetisch hebt meegekregen van je ouders
  • De energie uit je voeding
  • Hoeveelheid ontspanning, slaap en meditatie.


De overgang wordt in de volksmond niet als een ziekte beschouwd.

Rond de leeftijd van 50 jaar hebben de meeste vrouwen de overgang bereikt. Letterlijk is de overgang van een vruchtbare fase naar een niet vruchtbare fase. Het is de fase waarin de vrouw niet alleen lichamelijke verandering ondergaat maar ook geestelijke verandering. Echter, de overgang is een natuurlijk proces/fase in het leven van de vrouw. Het is een stadium waar de vrouw naar toe leeft, of wie ze eindelijk kan zijn; de kinderen worden zelfstandig, hun ouders vragen meer verzorging en aandacht en vaak zijn er situaties waarbij de vrouw zich afvraagt wat wil ze verder met haar werk/leven. Sommige vrouwen ervaren klachten zoals opvliegers, niet goed kunnen slapen, huilbuien, dorst, incontinentie en overgewicht (om enkele voorbeelden te noemen) en anderen hebben helemaal geen klachten.

Samen met mijn kennis van de Traditionele Chinees Gezondheidsleer en de westerse gezondheidsleer probeer ik de klachten van de vrouw in de overgang te begeleiden naar een meer optimale manier van leven.

Ervaart u klachten in de overgang? Neem dan eens contact met mij op.