Ooracupunctuur

Acupunctuur of pressuur in en op het oor wordt auriculotherapie genoemd. De reflexzones van het lichaam zijn namelijk ook in het oor te vinden.

De geschiedenis van de oorreflexologie gaat helemaal terug naar de 4e eeuw voor Christus. Pas in de 17e eeuw is het meer bekend geworden. Paul Nogier, een Fransman, was de grondlegger van de auriculotherapie in 1951. Hij ontdekte dat kleine brandlittekens op het oor gemaakt waren door een zigeuner. Deze littekens waren overblijfsels van een succesvolle behandeling tegen ischias. De zigeuner gebruikte een gloeiende ijzeren staaf om bepaalde punten op de oorschelp te bewerken. Nogier was zeer onder de indruk van deze behandeling en de uitkomst. Hij gebruikte naalden in plaats van gloeiend heet ijzer. Zijn resultaat was succesvol. Daardoor ontdekte Nogier dat de rand van de oorschelp de wervelkolom vertegenwoordigt. Zo ontwikkelde hij de hypothese van de acupunctuurpunten van de oorschelp.

In de jaren 1950 en 1960 ontwikkelen de Chinese acupuncturisten ooracupunctuur. Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala van klachten o.a. het reduceren van pijnklachten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: rugklachten, tenniselleboog, overgangsklachten, heupklachten, maag- en darmklachten, knieklachten, maar ook burn-out en stress-gerelateerde klachten.

In mijn behandelingen als reflexzonetherapeut, kan desgewenst eventueel een auriculotherapie behandeling worden toegepast in combinatie met een voetreflexbehandeling.

Heb je interesse in een behandeling of heb je na het lezen van bovenstaande nog vragen? Neem dan contact met mij op.