Over voetreflexologie

Wat is voetreflexologie?

Voetreflexologie is ca. 5.000 jaar geleden ontstaan in China.

Dr. William H. FitzGerald (1872-1942), een Amerikaanse kno-arts, heeft energie-zones verdeeld in het lichaam. Deze energie-zones lopen door in de voeten en de handpalmen. Hij ontdekte dat als er op bepaalde delen van de voet druk werd uitgeoefend, andere delen verdoofd raakten.

Dr. Eunice Ingham (1889-1974), een fysiotherapeut, ontdekte dat door met de duim en vingers druk uit te oefenen, dit weerspiegelde op organen in het gehele lichaam.

Voetreflex-plus massage: Wat houdt het in?

Elk orgaan in het menselijk lichaam is gerelateerd aan een plek op de voet, links en rechts. Op de benen en voeten zijn ook reflexzones. Deze reflexzones staan via zenuw- en energiebanen (meridianen) in contact met de organen. Door deze banen te masseren, wordt de energie en (bloed) doorstroming van de organen gestimuleerd. Dit wordt bereikt door verschillende technieken zoals drukken, masseren, wrijven, ed. De energie, spiertonus, circulatie en doorstroming verbeteren. Afvalstoffen worden afgevoerd, het immuunsysteem wordt verbeterd. Het lichaam kan tot een zelf- herstellend-vermogen komen. Niet alleen het lichaam ontspant, ook de geest.

Voetreflexologie is zeer geschikt als complementaire behandeling naast de reguliere zorg. Het geeft ontspanning en ontstressing aan de mens. In het dagelijkse leven zijn ontspanning en stress twee tegenovergestelde waarden; deze waarden bepalen voor een groot deel hoe we leven, hoe we ons leven zien en ervaren. 

Voor wie is een voetreflexologie behandeling geschikt?

  • Als u lichamelijke klachten heeft, zoals met uw huid, ademhalingswegen (astma bijvoorbeeld), bloedsomloop, spijsverteringskanaal, urinewegen, geslachtsorganen, hormoon-producerende klieren, zenuwstelsel, spieren, gewrichten of wervelkolom.
  • Als u een ‘te druk’ leven heeft en factoren ervaart zoals stress, slapeloosheid, depressie, burn-out, onevenwichtigheid of u het als moeilijk ervaart om te ontspannen.
  • Als u een complementaire behandeling wilt hebben.
  • Als u vage klachten heeft waarvoor geen duidelijke lichamelijke oorzaak lijkt te vinden.
  • Als u menstruatie- en overgangsproblemen heeft.


Ik behandel ook kinderen (bijv. met ADHD) en zwangere vrouwen die baat kunnen hebben bij ontspanning en ontstressing.

Maar ook als u geen klachten heeft kan voetreflextherapie heerlijke ontspanning geven: een moment voor uzelf waarbij u rust ervaart en dus ook energie krijgt.

Een voetreflexologie behandeling is voor jong en oud, het is niet leeftijdgebonden.


Mijn voetreflexologie behandelwijze

De eerste keer dat u komt is dat voor een dubbele sessie van anderhalf uur. Er wordt gestart met het afnemen van een anamnese. Dat betekent dat wij u klacht(en) bespreken. Daarna doe ik een tong- en polsdiagnostiek. Vervolgens ontvangt u een ontspannende voetmassage. Vóór de volgende sessie heb ik een gericht behandelplan opgesteld. Na de derde behandelsessie volgt een evaluatie. Deze evaluatie is bedoeld om te kijken of er vooruitgang in uw situatie is. Eventueel wordt het doel bijgesteld.

Het aantal sessies is afhankelijk van de duur van de klacht en afhankelijk van het resultaat. Een klacht die al lang bestaat zal meer behandelingen nodig hebben.

Als de klacht van kortdurend bestaan is, dan omvat het behandeltraject ongeveer zes tot acht massages. Ik adviseer daarna een periodieke behandeling; meestal is deze termijn ongeveer 6 tot 8 weken.

Natuurlijk is het ook mogelijk alleen voor een heerlijke ontspannende voetmassage af te spreken. Dan is een anamnese niet nodig en duurt het 60 min.

De massage bestaat uit drukken en wrijven via drukpunten op de voeten. Daarmee wordt getracht lichaam en geest in balans te brengen. Naast de voetreflexmassages gebruik ik in bepaalde gevallen ook andere behandeltechnieken zoals Moxa, Cupping, Guasha, Ooracupunctuur of Tuina, Ook kan (een deel van) de behandeling worden uitgevoerd als handmassage of hoofdmassage. Tijdens de behandeling gebruik ik ook etherische olie die voor u op dat moment geschikt zijn.

Eventueel kan ik u tips /advies geven om uw genezingsproces te verbeteren of versnellen.

Tip: Omdat de onderbenen en voeten worden gemasseerd, is het wenselijk om daar loszittende kleding te dragen.

Lees hier eens hoe anderen mijn behandelingen hebben ervaren.