U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

   Praktijk voor voetreflexologie-plus Nieuws

Mijn praktijk is geopend. Bel of mail mij voor een afspraak.

 

U kunt hier 24/7 online direct een afspraak bij mij boeken. 

 

Nieuw:  Ooracupunctuur/pressuur, een mooie combinatie met voetreflex.

 

Babyreflexologie. Een zachte massage aan de voetjes neemt kwaaltjes weg bij je baby.

 

Tip: voor natuurgeneeskundige behandelingen werk ik samen met Ingrid Melkenboer, www.bestmethode.nl.

 

Heeft u ons artikel gezien in de Soester Courant? Lees het hier.

  

Een van mijn specialisaties is behandeling van vrouwen in de overgang. Lees hier verder.

 

 Aroma Touch Massage! Lees hier meer over deze behandeling.

De Winter behoort tot het element Water

 

 

Winter is de tijd van de slaap. Het is de tijd om rust te nemen van alles wat het afgelopen jaar is gebeurd. Het is de tijd om energie op te bouwen voor de volgende periode. Het leven trekt zich nu terug diep in de aarde. Het lichaam komt in balans en komt tot ontspanning.

 

Water is het laatste element van de cyclus en  tegelijkertijd de basis van het 1e element Hout. Winter is de tijd van de Grote Yin. De nier (yin) en de blaas (yang) zijn de twee organen die behoren tot het element Water. De nier is de basis van alle yin en yang organen. De nier is verantwoordelijk voor de groei, voorplanting en ontwikkeling.

 

De emotie die bij de Nier hoort is angst. Het gezegde dat “angst in de botten zit” of “van angst het in de broek doen” is taalgebruik dat een verborgen lichamelijk-psychische samenhang aangeeft. De organen die bij de nier horen, zijn de oren. De nieren manifesteren zich in het hoofdhaar. De richting is noord. De smaak is zout. De kleur die bij de Nier hoort is zwart (donkergrijs). De geur van de nier is de geur van stagnerend water. Het stemgeluid is een laag, diep, ietwat schrapend en hees geluid. De Nier bepaalt onze Wilskracht. Als de Nier sterk is, zal de Wilskracht ook sterk zijn.

 

De functie van de Blaas is in het TCG bijna hetzelfde als de westerse manier van denken. In de TCG heeft de Blaas zelf een taak bij het filteren van urine (onzuivere en zuivere). Als de Blaas niet in balans is, ontstaan er negatieve emoties zoals jaloezie, achterdocht en het koesteren van langdurige wrok.

Als je een Water type persoon bent, dan ben je iemand met emotionele diepgang. Je bent onafhankelijk, een denker, je hebt een eigen innerlijk leven. Je bent zacht en meegaand (zoals water vloeiend is), maar je blijft je eigen waarheid volgen. Je hebt behoefte aan intimiteit en warmte, maar wil ook vrijheid.

 

Stel dat het Water element in disbalans is...

Je trekt je terug in je eigen wereld en raakt geïsoleerd. Je hebt geen grip op de diepgang van het leven meer en dan slaat de angst toe. Je wordt soms cynisch, verhardt en wordt koud en gevoelloos.

Let op je dromen: Als je droomt van schepen, boten of verdrinkende mensen, zijn de nieren uitgeput. Maar als er een overvloed van Nier-energie is, dan droom je van het gevoel dat de heupen zich losmaken van de rug en dat ze niet meer kunnen worden gestrekt.

Neem de rust, voedt jezelf met lezen, mediteren.

 

Als je Nier-energie te zwak is, zoek het water op. Ga naar het strand, zee, kijk naar bewegingen van water, luister naar muziek met geluid van water erin, of dolfijnen bijvoorbeeld.

Als je Nier-energie uit balans is, dan ontstaat er wallen onder je ogen, je wordt ‘voortijdig’ grijs, krijgt dof en broos haar. Ook oorsuizen (tinnitus, lage tonen) en verminderde fertiliteit horen in dit rijtje thuis. Rugklachten (boven de billen) en chronische koude voeten zijn ook voorkomende klachten als je Nier-energie uit balans is. Denk ook aan je voeding. Eet bijvoorbeeld schelpdieren, vis en sojaproducten.

 

Met bovenstaande informatie weet je waarop je moet letten en wat je moet doen als je Water element uit balans is.